Print Friendly

Här är ett gott och lite ovanligt recept i jultider. Kakan liknar en morotskaka men saffransglasyren ger det hela en touch av julstämning.

Detta behöver du:
Till kakan
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
3 1/2 dl raps- eller solrosolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
2-2 1/2 dl valnötter
Ströbröd (till formen)

Till glasyren
200 g philadelphiaost (cream cheese)
3 dl florsocker
1 påse saffran (à 1/2 g)

Så här gör du
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund bakform på ca 24 cm i diameter. Rör ihop mjöl, socker, salt, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och malen muskotnöt i en bunke. Rör i olja och ägg tills du har en jämn smet. Hacka valnötterna, riv rödbetorna och blanda ned i smeten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna under formen.

Glasyren
Blanda ihop philadelphiaost, florsocker och saffran med en elvisp. Bre glasyren över kakan. Klart!

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here