Print Friendly

QUIZ Hösten har varit mörk, kall och relativt snöbefriad. Perfekt väder för att sitta hemma med en trevlig deckare, alltså. Men vad minns du av alla de deckare du läst? Testa dina kunskaper i Nya Arbetartidningens deckar-Quiz! Rätt svar hittar du längst ned.

1. De senaste åren har många deckare haft ett mystiskt eller övernaturligt inslag. I Sverige kan denna trend antagits fått ett uppsving med vampyrromanen ”Låt den rätte komma in” från 2004. Men vem var författaren?
A. Håkan Nesser
B. John Ajvide Lindqvist
C. David Lagercrantz

2. Vem av följande deckarförfattare skriver inte om Gotland?
A. Helene Tursten
B. Anna Jansson
C. Mari Jungstedt

3. Agatha Christie skrev ett åttiotal detektivromaner om hennes två karaktärer Miss Marple och Hercule Poirot. I vilken av de följande romanerna är inte Poirot med?
A. Döden på Nilen
B. Ett karibiskt mysterium
C. Mordet på Orientexpressen

4. Ytterligare en fråga om Agatha Christie. Vilket är det karaktäristiska sätt Christie låter sina karaktärer bli mördade på?
A. Kvävningsmord
B. Revolvermord
C. Giftmord

5. Den svensk-danska kriminalserien Bron har blivit en internationell tittarsuccé. Hittills har serien sänts i tre säsonger. I den tredje säsongen fick den svenska poliskommissarien Saga Norén, som spelas av Sofia Helin, en ny dansk samarbetspartner. Vad var anledningen till att den danska kollegan Martin Rohde, spelade av Kim Bodnia, inte var med i den tredje säsongen?
A. Skådespelaren motsatte sig utvecklingen av sin rollkaraktär
B. Manusförfattaren ansåg att det behövdes en ny rollkaraktär
C. Rollkaraktären dog i slutet av andra säsongen

6. C. Auguste Dupin brukar betraktas som den första fiktiva amatördetektiven. Vem var hans upphovsman som också brukar tillskrivas grundandet av deckargenren?
A. Guy de Maupassant
B. E.T.A. Hoffmann
C. Edgar Allan Poe

7. Maj Sjöwall och Per Wahlöö författade tillsammans tio polisromaner om kommissarie Martin Beck mellan 1965 och 1975. Vad hette romanserien?
A. Roman om ett brott
B. Roman om en rätt
C. Roman om ett samhälle

8. Ett annat författarpar som har gjort stor succé inom genren under de senaste åren är Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. Författarparet skriver dock under pseudonym. Vilken?
A. Lars Qvist
B. Lars Kepler
C. Leif Klein

9. De senaste åren har Sherlock med Benedict Cumberbatch i huvudrollen rönt en stor succé världen över. Sherlocks antagonist heter som alltid Moriarty. Men vilken av följande böcker har döpt en karaktär efter den mytomspunne antagonisten?
A. New York-trilogin av Paul Auster
B. Stäppvargen av Herman Hesse
C. På drift av Jack Kerouac

10. Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa deckarförfattare. Hon har skrivit åtta kriminalromaner som alla utspelar sig i den lilla orten Fjällbacka. Vad är huvudkaraktären Erica Falcks yrke?
A. Författare
B. Jurist
C. Journalist

För att se rätt svar på frågorna markera den efterkommande texten med musen:   1 (B), 2 (A), 3 (B), 4 (C), 5 (A), 6 (C), 7 (A), 8 (B), 9 (C), 10 (A)

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here