Print Friendly, PDF & Email

Ny gruvbrytning planeras på tiotalet orter runt om i landet.

Mest känt är Pajala, där en rad olika dagbrott planeras, Svappavaara och Jokkmokk – där två olika fyndigheter kan visa sig vara i samma storleksordning som fyndigheten i Kiruna. I både Kiruna och Gällivare har LKAB gjort stora investeringar för att öppna nya huvudnivåer i båda gruvorna. Dessutom planerar ett antal mindre företag att återöppna gruvor i Dannemora, Ludvika, Grängesberg samt Viscariagruvan.

I Gränna har ett kanadensiskt företag upptäckt den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i västvärlden. LKAB undersöker samtidigt möjligheten att utvinna samma sorts sällsynta jordartsmetaller. De finns redan i de sandmagasin som bildats som en restprodukt från tidigare brytning i Kiruna.

Bakgrunden till gruvboomen är den ökade efterfrågan på metall – främst från Kina som ökat sin stålproduktion sju gånger sedan slutet på 1990-talet. Järnmalmspriserna har ökat med 500 %. Malm med låg metallhalt har plötsligt blivit lönsam att bryta. Sällsynta jordartsmetaller används i elektronik, solceller, vindkraftverk och elbilar. Priset på dessa metaller har femtonfaldigats på bara ett år!

2010 var 5 180 personer anställda inom gruvnäringen. Senast man nådde nivåer över 5 000 anställda var 1993. Pensionsavgångar i kombination med att nya gruvor öppnas gör att man räknar med att anställa hela 5 000 personer på fem år. Enbart i Pajala och Kiruna beräknas uppåt 1 000 nya gruvjobb skapas de kommande åren. Och fler jobb inom gruvnäringen skulle kunna skapa ett större befolkningsunderlag och därmed även ett ökat underlag för servicenäringar, byggsektorn samt vård-skola-omsorg.

Samtidigt måste olika viktiga lärdomar dras av tidigare perioders misstag:

  • Miljökonsekvensbeskrivningar måste göras som t.ex förhindrar förgiftning av grundvatten och älvar;
  • En renässans för gruvnäringen kommer att leda till en påtaglig ökning av antalet gruvjobb. Men ska detta leda till att fler bosätter sig, t ex i Pajala, måste det ske en medveten satsning på en mer varierad arbetsmarknad främst för kvinnorna i form av ”runt-omkring-jobb”: kanske kan det handla om bokföring och utbildningar för bergsarbete. Det samma gäller även för kultur- och fritidsaktiviteter. Även här behövs ett större och mer varierat utbud – främst för kvinnor.

I annat fall kan utfallet bli att folk som kommer utifrån tar jobben och arbetar i gruvan på samma sätt som på en oljeplattform, d v s åker hem efter ett pass på två veckor för att bo – och betala skatt – exempelvis i Umeå eller Luleå. Och det vore att försitta denna möjlighet att stoppa utarmningen av inlandet.

LÄMNA ETT SVAR

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.