Starköl och vin i matbutiker med M-förslag

Moderaterna vill att starköl och vin ska kunna säljas i matbutiker.

På Moderaternas partistämma i Västerås den 17-20 oktober beslutade partiet att de ska arbeta för att starköl och vin ska kunna säljas i matbutiker. Dessutom ska M verka för att Systembolaget ska ha öppet även på söndagar.

M-förslaget går ut på att öl och vin med en alkoholhalt på upp till 20 volymprocent ska få säljas i vanliga butiker. Benjamin Dousa, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet (Muf), argumenterade för att ett sådant system fungerar i Danmark och Tyskland (Svt 19/10). Enligt SVT menar Dousa också att det svenska alkoholmonopolet inte har lett till minskad alkoholkonsumtion.

Den statistik som finns tillgänglig rörande alkoholvanor bland ungdomar i Europa motsäger dock detta påstående. Den europeiska skolundersökningen ESPAD, som genomfördes bland 15-16-åriga skolungdomar i 35 europeiska länder 2015, visar på stora skillnader i alkoholvanor mellan svenska och danska ungdomar.

Har druckit alkohol de senaste 30 dagarna

LandProcent
Sverige26 %
Snitt Europa48 %
Danmark73 %

Har varit berusad någon gång den senaste månaden

LandProcent
Sverige9 %
Snitt Europa13 %
Danmark32 %

Källa: ESPAD report 2015 – Results from the European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs. http://www.espad.org/sites/espad.org/files/ESPAD_report_2015.pdf

Går vin och starköl att få tag på i matbutiker riskerar konsumtionen av alkohol att öka. Fler blir mer frestade, helt enkelt. Hårdast skulle alkoholberoende personer och deras anhöriga drabbas.

Sverige måste därför fortsätta med en restriktiv alkoholpolitik.