Kultur, nöje och vetenskap

Roliga och goda rödbetsfrallor

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#153
Lästid 1 min

Nu blir det mer bröd som innehåller grönsaker och rotfrukter. Rödbetor brukar man förknippa med t ex pyttipanna, men det blir faktiskt riktigt gott även i frallor. Dessutom får frallorna en rolig röd-lila färg på köpet! Receptet ger ca 20 frallor.

Ingredienser

50 g jäst
6 dl vatten
3 msk olja
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rödbetor (rårivna)
2 dl havregryn
1,5 dl rågmjöl
11-12 dl vetemjöl + till utbakning
1 ägg
vallmofrön

Gör så här

1. Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till max 37 grader. Blanda oljan i vattnet och häll över jästen. Rör ut tills jästen smält.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist.
3. Arbeta ihop allt tills du fått en smidig deg. Tillsätt mera mjöl om den är för kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
5. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen.
6. Dela degen i ca 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
7. Täck över plåtarna och låt jäsa i ca 30 min.
8. Sätt på ugnen på 240 grader.
9. Pensla de jästa bröden med ett uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
10. Grädda bröden mitt i ugnen, ca 8-10 minuter tills de fått fin färg.
11. Låt svalna under bakduk.

Lämna en kommentar